logo

Samkørsel

I november 2004 præsenterede jeg ved et fortræde for Folketingets Trafikudvalg en effektiv og billig metode til at bringe folk sammen til samkørsel.

Med den foreslåede metode skal parterne ikke på forhånd have nogen form for planlægning eller aftale og er derfor fri for bindinger på tid og sted - noget som alle privatbilister sætter meget høj pris på. Ingen andre kendte samkørselssystemer kan byde på denne frihedsgrad.

Det overordnede formål er at tage toppen af trafikken, at udnytte ressourcerne bedre og mere fleksibelt, at nedbringe ventetiden og skabe bedre parkeringsmuligheder. For brugerne af systemet er gevinsterne mangfoldige: Spare mange mange penge og tid, få nye bekendte og blive en del af en samfundsgruppe hvor man hjælper hinanden igennem tilværelsen.

Det fungerer som følger:

Passageren aktiverer skiltet med sit "blaffer kort".

På motorvejen hænger et afstandsskilt med lidt udvidet betydning - chaufføren kan se at nogen ønsker at komme med fra næste opsamlingsplads.

Efter opsamling lægger passageren det fastlagte beløb i chaufførens benzinkasse.

På vej ind til københavn er der mulighed for en hyggesnak. Det går hurtigt og effektivt, for de må jo køre på de særlige bus- og samkørselsbaner.

Ved Hans Knudsens Plads, får de gratis bus- og parkeringsbilletter der gælder én dag i hele det centrale København.

Undervejs fortæller passageren at hun er sygeplejerske på Rigshospitalet, så chauføren tilbyder at slå et lille smut forbi hospitalet, da det jo næsten ikke er nogen omvej.

Lige efter Vibenhus runddel samler de en ekstra person op som har viftet med sit "grønne blaffer kort". For 2 kr. ekstra i benzinkassen kan vedkommende køre med sålænge retningen passer ham. Det var nemlig hurtigere og nemmere end at finde en passende bus.

På vej hjem fra arbejde samler chaufføren ved de særlige opsamlingspladser to andre "blaffere" op, der vil med til Kongens Lyngby og Holte.

Alt-ialt en god dag for chaufføren som kom hurtigere frem, fik ca. 20 kr i benzinkassen samt gratis parkering hele dagen i København. Og sygeplejersken - hun var faktisk ganske sød - og single! Hmm... må hellere prøve at køre samme tid imorgen.

For passageren var det også en god dag. Hun kom superhurtigt frem og tilbage for kun 10 kr og havde ingen problemer med den altid overfyldte parkeringsplads. Og forresten ... skal huske at være ved opsamlingspladsen samme tid imorgen.

logo

Flere detaljer

Der er mange flere detaljer som skal bringe systemet til at fungere godt og effektivt. Mange af disse er fundet i samråd med København Kommunes Miljø- og Teknik Forvaltning der har bidraget med konstruktiv dialog.

© Copyright 2009 Freddy Jacobsen - FireBladerDk - December 2009, opdateret 2022-03-24